De maand november

OOGST.
Om te voorkomen dat de stengels meekomen naar het bedrijf worden de stengels verwijderd met een afslagapparaat of een stelentrekker.

Machinaal rooien gebeurt met een hydraulisch aangedreven rooimachine. De bollen worden verzameld in zelf lossende kiepwagens en soms in palletkisten. Leliebollen hebben vaak een flink wortelpakket. De teler wil die graag behouden. Om de bollen niet te beschadigen wordt vaak wat grond meegerooid. Leliebollen moeten na het rooien naar de schuur worden gebracht. Er worden verschillende keuzes gemaakt. Meestal verloopt het transport naar de schuur met tractoren en kiepwagens. Andere telers kiezen voor kuubskisten. Grote houten kisten van ongeveer een meter bij een meter. Bij grote afstanden kan gekozen worden voor vervoer met een transportondernemer. Iedere hectare leliebollen levert ongeveer 145 m3 aan bollen en grond. Dat is een forse hoeveelheid. De grond zorgt ervoor dat de bollen niet beschadigen. Bij de bedrijfsgebouwen worden de bollen gestort in een voorraadbunker. Door de bollen vervolgens over een zeef te laten gaan valt er al heel wat grond tussen de spijlen door. Deze zeefgrond kan met de kiepwagen als retourvracht mee naar het perceel. De bollen worden nu in een krachtige waterstroom schoongespoeld en gescheiden van de rest van de grond. Ze komen op transportbanden en worden gesorteerd. Er wordt door de medewerkers in de schuur veel werk verzet. Vaak zijn de bollen door hun wortels aan elkaar geklit en moet het sorteerwerk handmatig worden gecontroleerd. Het restant van de grond en het water komt in een spoelbassin. De grond bezinkt daar en het water wordt na verloop van tijd weer opnieuw gebruikt. De spoelgrond wordt na de rooiperiode weer weggereden. Op het bedrijf is de heftruck een niet meer weg te denken hulpmiddel dat heel wat tilwerk heeft overgenomen.

DRAINAGE AANLEG/ONDERHOUD.
Afvoer van water in een periode dat het erg nat is kan bovengronds via greppels of via drainage in de grond. De buizen die daar liggen kunnen verstopt raken en worden in een rustiger periode schoongespoten. Lelies worden vaak onder gunstige omstandigheden geplant, maar het rooien gaat niet ieder jaar even makkelijk. Het rooitijdstip ligt in de herfst en dan weet je dat het aantal werkbare dagen afneemt. Door te kiezen voor goed gedraineerd land kan de teler snel weer door met rooien. In een regenrijke periode moet een drain in een dag zeker vijf liter water per m2 kunnen afvoeren. Eén millimeter neerslag is gelijk aan 1 liter water per m2. Een bui van 5 mm. is dus gelijk aan 5 liter water per 24 uur. Van tijd tot tijd worden de drains gecontroleerd op hun werking. Soms wordt zelfs besloten extra drainage aan te brengen.

VERWERKING OOGST en AFZET.
De gerooide bollen worden voor de verdere verwerking gespoeld. De klant wil een schoon product. De daarbij vrij komende grond wordt opgevangen in een spoelbassin. Zieke en beschadigde bollen kunnen sneller worden gevonden. Bij de bedrijfsgebouwen worden de bollen gestort in een voorraadbunker. Door de bollen vervolgens over een zeef te laten gaan valt er al heel wat grond tussen de spijlen door. Deze zeefgrond kan met de kiepwagen als retourvracht mee naar het perceel. De bollen worden nu in een krachtige waterstroom schoongespoeld en gescheiden van de rest van de grond. Ze komen op transportbanden en worden gesorteerd. Er wordt door de medewerkers in de schuur veel werk verzet. Vaak zijn de bollen door hun wortels aan elkaar geklit en moet het sorteer werk handmatig worden gecontroleerd. Het restant van de grond en het water komt in een spoelbassin. De grond bezinkt daar en het water wordt na verloop van tijd weer opnieuw gebruikt. De spoelgrond wordt na de rooiperiode weer weggereden. Op het bedrijf is de heftruck een niet meer weg te denken hulpmiddel dat heel wat tilwerk heeft overgenomen.

SPOELGROND TERUGRIJDEN NAAR PERCEEL HERKOMST.
De grond die bij het rooien is vrijgekomen bij het inschuren van de bollen en bij het schoonspoelen kan in een rustige periode terug worden gebracht naar het perceel van herkomst. Na het spoelen van de bollen blijft er grond over die in het spoelbassin is achtergebleven. Na enige tijd is het meeste water uitgezakt of verdamd. De zanderige grond gaat voor het overgrote deel weer terug naar het perceel van herkomst. U ziet dus tractoren met daarachter een grote transportwagen. Vaak worden er gaten mee opgevuld. De teler wacht vaak tot een periode met wat lichte vorst zodat hij over het perceel kan rijden zonder diepe sporen te trekken. Een teler kan ook kiezen om de grond af te zetten bij een bouwproject of om een tuin op te hogen. Het is verplicht om van deze grond eerst een analyse te laten maken bij een erkend bedrijf zodat zeker is dat er geen ongewenste stoffen in het milieu komen.

Contactgegevens

info@lelieteelt.nl

0252-536950

Postbus 175
2180 AD HILLEGOM

Aangesloten bij

Routekaart

© 2018 All Rights Reserved | lelieteelt.nl