Lelieteelt actueel

Samenvatting: De schubben van leliebollen worden in de Chinese keuken gebruikt als ingrediënt. In Nederland worden leliebollen geteeld om er bloemen uit voort te brengen. Combineer dit, dan heb je een nieuwe trend: de teelt van eetbare lelies in Nederland. De Floriade 2022 in Almere is het moment om deze nieuwe trend in de Nederlandse keuken te introduceren. Denk aan kookdemo’s en –workshops, recepten en de bijdrage van media. Na de Floriade stopt het niet, dan begint het pas met Nederlands geteelde lelieschubben die in winkels als ingrediënt worden verkocht, lelieschubben op borden in restaurants, recepten en aandacht in de vakmedia.

Doel

Boegbeelden van het nieuwe of andere Nederlandse koken laten vanaf Floriade 2022 zien wat je kan doen met leliebollen in de keuken. Daarnaast worden de lelieschubben in winkels verkocht, met ondersteuning van recepten en media-aandacht.

De leliesector draagt bij door de geschikte leliebollen onder gecontroleerde omstandigheden te kweken.

Belang voor de leliesector

De leliesector wil bijdragen aan de innovatie in de Nederlandse keuken: koken met leliebollen.

Projectinvulling

Het uiteindelijke doel is dat lelieschubben, voortkomend uit de Nederlandse teelt, onderdeel worden van de nieuwe Nederlandse keuken. Om dit te realiseren zijn pioniers nodig, zoals koks en supermarkten die het oppakken en ermee aan de slag gaan en dit laten zien. Het startmoment van en podium voor het nieuwe koken met lelies is de Floriade 2022 in Almere.

De eerste stap is dat de KAVB, de brancheorganisatie van de lelietelers, in gesprek gaat met Floriade 2022 om de invulling van het gewenste startmoment te bespreken. Als de interesse er is dan wordt een gezamenlijk werkplan opgesteld waarin naast de inhoud, rollen van partijen, organisatie, middelen, tijdpad en communicatie worden vastgelegd. Belangrijke elementen zijn het zoeken van boegbeelden/ambassadeurs om met hun recepten te ontwikkelen en het verkopen van lelieschubben in het retailkanaal.

Het gecontroleerd verzamelen van materiaal van eetbare leliesoorten is het startpunt van het initiatief. De leliesector en de KAVB kunnen hiertoe hun netwerk inzetten om materiaal te vinden. Voordat sprake is van eetbare lelies moeten ze worden vermeerderd en worden opgekweekt. De leliesector wil haar kennis en ervaringen in het kweken van lelies inbrengen. Daarnaast kunnen bedrijven uit de sector de lelies kweken onder afgesproken en gecontroleerde (biologische) condities.

Partners KAVB – initiatiefnemer namens de leliesector Floriade 2022 Koks (Chinees en Nederlands) Andere eetgoeroes en media Tijdschriften (kook en life style) Verkoopkanalen (groothandel, supermarkten, toko’s)

Contactgegevens

info@lelieteelt.nl

06-233 377 30

Stuwwal 22
8317 BE Kraggenburg

Aangesloten bij

Routekaart

© 2018 All Rights Reserved | lelieteelt.nl