Lelieteelt actueel

 

Het burgerinitiatief Meten = Weten uit Westerveld heeft in totaal 57 gewasbeschermingsmiddelen gevonden in de bodem en het oppervlaktewater in die gemeente. Dat blijkt uit onderzoek dat de burgers zelf hebben laten uitvoeren.

Meten = Weten heeft dertien monsters genomen uit de bodem en gewassen van tuinen en natuurgebieden, waarvan er inmiddels tien zijn onderzocht.

Veel middelen op één plek

In een aantal monsters trof het burgerinitiatief een groot aantal verschillende gewasbeschermingsmiddelen aan. Zo werden in monsters van groenten uit biologische moestuinen volgens de groep tot 13 gewasbeschermingsmiddelen gevonden. Bij een monster uit een tuin grenzend aan een bollenveld zaten volgens de groep zelfs 32 middelen.

Lelie- en bollenteelt

In Westerveld worden op grote schaal lelies en bloembollen geteeld.

Al jaren maken omwonenden van de lelie- en bollenvelden zich zorgen over de vele chemicaliën die bij de teelt worden gebruikt. Meten = Weten beschuldigt de gemeente Westerveld ervan de verantwoordelijkheid wat betreft de gewasbeschermingsmiddelen van zich af te hebben geschoven. Omwonenden en telers moeten er volgens de gemeente samen maar uitkomen, aldus Meten = Weten.

Lees meer: Gewasbescherming

Bron: RTV Drenthe

Contactgegevens

info@lelieteelt.nl

06-233 377 30

Stuwwal 22
8317 BE Kraggenburg

Aangesloten bij

Routekaart

© 2018 All Rights Reserved | lelieteelt.nl