Lelieteelt actueel

De 57 verschillende soorten bestrijdingsmiddelen die zijn gevonden op tien locaties in Drenthe waar lelies worden geteeld, vormen geen bedreiging voor de omwonenden.

Dat meldt minister Carola Schouten (Landbouw) aan de Tweede Kamer op basis van onderzoek van het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb). "Het Ctgb heeft geen overschrijdingen gevonden", schrijft de minister. Vorige maand werden de resultaten van tien bodemonderzoeken in opdracht van bewoners van het Westerveld gepubliceerd. De resultaten leidden tot ernstige zorgen onder de omwonenden van de bollenvelden. De bewindsvrouw schakelde daarop het Ctgb in. Ze zei de zorgen van de omwonenden serieus te nemen.

Concentraties volgens norm
Het Ctgb heeft volgens de minister geen overschrijdingen van de normen gevonden. "De gemeten concentraties in de bodem liggen voor alle stoffen onder de concentraties die verwacht worden wanneer het middel met de betreffende werkzame stof volgens voorschrift wordt gebruikt", schrijft Schouten aan de Kamer.

Bollenboeren reageerden vorige maand verbaasd over het onderzoek van burgercollectief Meten=Weten. Van de 57 aangetroffen stoffen zeiden de boeren er slechts 9 te gebruiken. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) worden er 18 van de stoffen gebruikt in de lelieteelt.

Bron: RTV Drenthe

Contactgegevens

info@lelieteelt.nl

06-233 377 30

Stuwwal 22
8317 BE Kraggenburg

Aangesloten bij

Routekaart

© 2018 All Rights Reserved | lelieteelt.nl