Lelieteelt actueel

Als kind liep Marco Booiman (32) al rond bij Veninga Hijken Bloembollen bv, niet wetende dat hij op een dag mede-eigenaar zou worden van het bedrijf. Die kans diende zich aan in 2012. 

Het koude voorjaar… “Heeft ertoe geleid dat de ontwikkeling van het gewas nu wat achterloopt. Het ging nog vrij laat vriezen. Voor ons houdt dat in dat we nog wat lelies hebben afgedekt die al boven de grond kwamen. De tulpen kwamen er ook al door, waardoor het gewas toch hier en daar wat schade heeft opgelopen. Voor de grond was het wel goed dat we wat vorst hadden. En ook om opslag tegen te gaan van oude gewasresten van het afgelopen jaar, was het niet verkeerd.”

Mijn omgeving is… “Een van de belangrijkste punten voor ons. We hebben er in het verleden niet zo bij stil gestaan, maar bij de mensen die niks met de landbouw hadden, leefden veel vragen over ons bedrijf en de teelt. We proberen nu meer van onszelf te laten zien. We maken duidelijk waarmee we mee bezig zijn en waarom we dingen doen zoals wij ze doen. We posten veel op social media, maar ook als mensen willen langskomen, staat de deur altijd open. Door te laten zien dat we bereikbaar zijn voor mensen, luisteren naar vragen en verhalen van mensen en ze een eerlijk verhaal te vertellen, komt er veel duidelijkheid en meer begrip.”

Over vijf jaar… “Is er nog meer veranderd op het gebied van gewasbeschermingsmiddelen. Er wordt steeds kritischer naar gekeken en regels worden aangescherpt. Ik denk dat de bloembollensector nog heel wat uitdagingen krijgt op dat gebied. Het gaat ons zeker lukken om oplossingen te vinden. We maken soms veel lawaai als sector als er wat veranderd wordt, maar het zijn juist de veranderingen die ons als sector steeds sterker maken.”

Ik word gelukkig… “Vooral van het voorjaar. Ik hou er erg van als alles weer begint te groeien en te bloeien. De dagen worden langer en overal komt weer energie in. Daar krijg ik zelf ook energie van.”

Ik werk in deze sector omdat… “Mijn werk en mijn hobby voor een groot deel door elkaar heen lopen. Zo wordt het nooit saai en blijft het leuk. In dit vak is iedere dag weer anders.”

Mijn favoriete moment van de dag is… “’s Morgens als alles nog in rust is en je buiten komt, al overdenkend wat de dag zal gaan brengen. En dan de geuren van het voorjaar in je neus krijgen, om er vervolgens weer een mooie dag van te maken.”

 

Tekst: Monique Ooms | Fotografie: René Faas

Eerder gepubliceerd in Greenity

Contactgegevens

info@lelieteelt.nl

0252-536950

Postbus 175
2180 AD HILLEGOM

Aangesloten bij

Routekaart

© 2018 All Rights Reserved | lelieteelt.nl