Lelieteelt actueel

Bas en Gerard Menting van bloembollenbedrijf Menting in Espel vertellen over de actuele werkzaamheden in de lelieteelt.

In de Noordoostpolder zijn we inmiddels begonnen met het koppen van de lelies. Dit doen we om de energie van de plant naar de bol te laten gaan, en niet meer naar de bloem. Zo hopen we dat de groei van de bol op tijd op gang komt om zo een goede oogst te waarborgen. De meeste lelies die hier geteeld worden zijn LA hybriden, een kruising tussen Longiflorum en Aziaat. Voor het koppen worden ze eerst geselecteerd. Hierbij worden de zieke en afwijkende planten er handmatig uit gehaald, zodat de luizen geen andere planten meer ziek kunnen maken. Er zijn dit jaar weer extreem veel luizen die het virus van de zieke plant kunnen overbrengen naar de andere planten.

Ook hebben de lelies in de Noordoostpolder het weer erg droog dit jaar en er moet dan ook veel beregend worden. Gelukkig heeft het waterschap “Zuiderzeeland” sinds vorig jaar nieuwe hevels in gebruik gesteld, zodat de waterkwaliteit hier erg verbeterd is. Door de kanalen door te spoelen met water uit het IJsselmeer, wordt het zilte water verdund en verdreven. De waterkwaliteit is hier sindsdien zo opgeknapt dat de aalscholvers hier weer langs de tochten zitten om vis te vangen. Een geweldig project waar vele jaren over vergaderd is en we lang op hebben moeten wachten, maar het resultaat mag er zijn! Geweldig!

Het water wordt vanuit de tocht in de kavelsloten gepompt, zodat de beregeningsinstallatie (haspel) het hier uit kan zuigen. Eerst wordt de slang (plm. 300 meter) uitgetrokken, daarna pompt de haspel er water door naar het sproeikanon. De slang wordt heel langzaam ingetrokken zodat deze in ongeveer 5 uur weer is opgerold, er is dan 15 mm beregend. Dit proces gaat dag en nacht door om het watertekort in de lelies aan te vullen. Gelukkig hebben we inmiddels weer een buitje regen gehad, zodat de haspels en de medewerkers van Bloembollenbedrijf Menting weer even tot rust kunnen komen. Bekijk hier het filmpje van het koppen van de lelies. 

 

Wilt u ook een bijdrage leveren aan deze website? Mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Contactgegevens

info@lelieteelt.nl

06-233 377 30

Stuwwal 22
8317 BE Kraggenburg

Aangesloten bij

Routekaart

© 2018 All Rights Reserved | lelieteelt.nl