Lelieteelt actueel

Beste lezers, 

Omdat er, in deze rubriek, de leliebollenteelt vanuit diverse kanten wordt belicht, lijkt het mij leuk, om vanuit de broeierij wat informatie te verstrekken. De meeste broeiers zijn vooral bezig jaarrond lelies in kassen in de bloei te trekken, maar er is ook een gedeelte leliebroeiers die enkel in de zomer en het najaar lelie bloemen produceren. Dit gebeurt dan buiten waar ze worden geteeld onder doek.

In de volle zon krijgt de lelie niet voldoende taklengte. Het doek laat tot 70% van de hoeveelheid licht door en hierdoor komt er meer lengte op het gewas.

Om een beetje idee te krijgen van de hoeveelheid leliebloemen, moet u bedenken dat er in totaal ca. 350 miljoen stuks in Nederland worden afgebroeid en deze bloemen vinden vooral hun weg binnen Europa. De grootste afnemer is momenteel Engeland. Leuk om te weten is ook dat we de laatste jaren bezig zijn met veel nieuwe dubbele (vooral Oriëntal) lelies uit te proberen en deze bloemen krijgen vaak een goede waardering van de consument. Hetgeen weer resulteert in betere prijsvorming en een goede vraag. Consumenten zien soms wel 24 tot zelfs 36 bloemblaadjes/bladeren, veel minder of geen stuifmeel en er is minder geur. Kortom voor de kwekerij en export een welkome aanvulling op het huidige assortiment.

We kunnen niet om Corona heen en wat heeft dit een impact op de leliehandel. Voor de Nederlandse bloemen is het heel problematisch geweest. Maar nu even in de eerste weken juli zowaar uitzonderlijke prijzen voor de tijd van het jaar. Hopelijk houdt dit aan en kunnen de verliezen van dit voorjaar wat verzachten. Voor de leliebollenhandel ziet het er nu nog somber uit, al hebben we daar ook de eerste uitzonderingen. Kortom een wat grillige markt en we zullen er aan moeten wennen voorlopig.

Hierboven even wat foto’s vanuit de broeierij en foto’s van een paar dubbele die we binnenkort zomaar in de bloemenwinkel kunnen aantreffen. We hebben een mooi lelievak en laten we hopen dat de huidige problemen snel tot het verleden behoren. Tekst: Ger Baltus Lelie-intermediair

Contactgegevens

info@lelieteelt.nl

06-233 377 30

Stuwwal 22
8317 BE Kraggenburg

Aangesloten bij

Routekaart

© 2018 All Rights Reserved | lelieteelt.nl