Lelieteelt actueel

In het lelieonderzoek van stichting ROL wordt steeds duidelijker welke groene middelen en biostimulanten een toegevoegde waarde hebben bij het terugdringen van het gebruik van chemische middelen. Verder blijkt uit het onderzoek naar weerbare lelies dat lelietelers met de keuze van hun cultivars opnieuw een stap kunnen maken naar verdere vergroening.

Bollenteler Koos van der Avoird uit Lemmer legt uit: 

 

Het aantal hectares bloembollenteelt in Gaasterland is al jaren gelijk. En een speciaal gif voor de bloembollen is er niet. ,,Voor groente en sla worden dezelfde middelen gebruikt."

Beste lezers, 

Omdat er, in deze rubriek, de leliebollenteelt vanuit diverse kanten wordt belicht, lijkt het mij leuk, om vanuit de broeierij wat informatie te verstrekken. De meeste broeiers zijn vooral bezig jaarrond lelies in kassen in de bloei te trekken, maar er is ook een gedeelte leliebroeiers die enkel in de zomer en het najaar lelie bloemen produceren. Dit gebeurt dan buiten waar ze worden geteeld onder doek. In de volle zon krijgt de lelie niet voldoende taklengte. Het doek laat tot 70% van de hoeveelheid licht door en hierdoor komt er meer lengte op het gewas.

Om een beetje idee te krijgen van de hoeveelheid leliebloemen, moet u bedenken dat er in totaal ca. 350 miljoen stuks in Nederland worden afgebroeid en deze bloemen vinden vooral hun weg binnen Europa. De grootste afnemer is momenteel Engeland. Leuk om te weten is ook dat we de laatste jaren bezig zijn met veel nieuwe dubbele (vooral Oriëntal) lelies uit te proberen en deze bloemen krijgen vaak een goede waardering van de consument. Hetgeen weer resulteert in betere prijsvorming en een goede vraag. Consumenten zien soms wel 24 tot zelfs 36 bloemblaadjes/bladeren, veel minder of geen stuifmeel en er is minder geur. Kortom voor de kwekerij en export een welkome aanvulling op het huidige assortiment.

We kunnen niet om Corona heen en wat heeft dit een impact op de leliehandel. Voor de Nederlandse bloemen is het heel problematisch geweest. Maar nu even in de eerste weken juli zowaar uitzonderlijke prijzen voor de tijd van het jaar. Hopelijk houdt dit aan en kunnen de verliezen van dit voorjaar wat verzachten. Voor de leliebollenhandel ziet het er nu nog somber uit, al hebben we daar ook de eerste uitzonderingen. Kortom een wat grillige markt en we zullen er aan moeten wennen voorlopig.

Hierboven even wat foto’s vanuit de broeierij en foto’s van een paar dubbele die we binnenkort zomaar in de bloemenwinkel kunnen aantreffen. We hebben een mooi lelievak en laten we hopen dat de huidige problemen snel tot het verleden behoren. Tekst: Ger Baltus Lelie-intermediair

De Grieken en Romeinen wisten het al: de lelie is een bijzondere bloem. Je kon er slangenbeten mee behandelen, rimpels mee gladstrijken of ze opeten. Tegenwoordig zetten we de bloem liever in een vaas en op de Bloemenagenda in juni.

Leo van de Westelaken woont in Sint-Michielsgestel onder de rook van Den Bosch. Hij vertelt: 'We telen sinds 1968 lelies voor eigen rekening. Naast de 60 ha lelieteelt heb ik ook een melkveebedrijf.

Jennie Veninga van Veninga Hijken Bloembollen B.V. levert bijdrage met informatie over lelieteelt aan een filmpje van Nieuwe Oogst over vloggen. 

Kijk het hier

De vlog van Jennie is te zien van minuut 6:23 tot 7:41. 

Stichting ROL doet al jaren onderzoek naar de verduurzaming van de lelieteelt. In de teelt van lelies worden gewasbeschermingsmiddelen gebruikt voor de bestrijding van onkruid, Botrytis (vuur) en virus. In het verleden werden vrijlevende bodemaaltjes ook chemisch bestreden maar dat is verleden tijd. Mede met dank aan onderzoek op ROL worden bodemaaltjes nu bestreden door de teelt van Tagetes in het jaar voorafgaand aan de teelt van lelies. Om ook onkruid, Botrytis en virus op een duurzame manier te bestrijden doet ROL intensief onderzoek. 

Op het proefveld van Regionaal Onderzoek Lelieteelt (ROL) in Vledder is een begin gemaakt met het planten van lelies. Opvallend dit jaar is het gericht onderzoek naar de weerbaarheid van lelies. Van 15 soorten zal worden nagegaan hoe weerbaar ze zijn tegen ziekten en kwalen. Doel is telers een beter inzicht te geven bij de keus van hun assortiment: een goed verkoopbaar product dat geteeld kan worden met geen, of zo weinig mogelijk, gewasbeschermingsmiddelen. Naast een flinke besparing wordt daarmee ook tegemoet gekomen aan de maatschappelijke druk om de bollen met minder middelen te telen.

Bas en Gerard Menting van bloembollenbedrijf Menting in Espel vertellen over de actuele werkzaamheden in de lelieteelt.

Stichting Vrienden van Interzorg heeft de afgelopen dagen een beroep gedaan op de mensen in haar netwerk en regelde ruim 1200 fleurige narcissen en potlelies voor cliënten en medewerkers van Interzorg.

Deze planten werden op dinsdag 7 april bezorgd bij de locaties De Hoprank in Peize, De Hullen in Roden, Kornoeljehof in Vries en Nieuw Graswijk en Anholt in Assen. 

Hierop volgden hartverwarmende reacties, een selectie:

Ragnhild van de Kornoeljehof Vries mailde ons: We willen jullie hartelijk bedanken voor de prachtige narcissen en mooie lelies die we allemaal hebben gehad. 

Astrid-Odile van de Raad van Bestuur schreef: Fantastisch hoe jullie cliënten en medewerkers in het zonnetje gezet hebben met deze mooie voorjaarsgroet. En daarbij ook een groot dankjewel voor de ondernemers die dit mogelijk gemaakt hebben. Ik weet zeker dat ze door hun maatschappelijke betrokkenheid een streepje voor hebben bij klanten. 

Interzorg Noord-Nederland schreef op Facebook: Een groot dankjewel aan diverse specialisten in de bollenteelt voor ruim 1200 potten met bollen die werden geleverd bij de Bloemenveiling in Eelde: telers Wetering Potlilium en HI Hogervorst in Noord-Holland en bollentelers Veninga Hijken en Maatschap Joling in Drenthe. Reclame Studio Noord maakte er een passende kaart bij en MV Moves zorgde voor het afleveren. Samen lukt het!

Wij zijn blij en trots dat we dit hebben kunnen doen. 

 

Wist je dat je lelies kunt drogen? Bewaar je bijzondere bloem voor altijd!

Er is een tijd van bloeien en er is een tijd van… drogen. Heb je prachtige lelies van een dierbare gekregen, dan wil je ze natuurlijk bewaren. Verse bloemen gaan helaas niet eeuwig mee. Gedroogde bloemen wel! Van hele bloem tot een los blaadje. Je kunt er ware kunstwerkjes van maken voor in je huis. We vertellen je hieronder hoe.

Drogen in de lucht

 

Waarschijnlijk heb je er al eens van gehoord: de bloemen uit laten drogen. Je hangt de bloemen ondersteboven op een warme, donkere, droge plek. Haal voor je begint de onderste blaadjes weg en bind de bloemen losjes in een bosje. En dan maar wachten… soms wel twee maanden.

Drogen tussen papier

 

Voor deze methode heb je iets meer nodig dan een warme ruimte. We gebruiken een houten pers en je hebt ook kranten en vloeipapier nodig. Eigenlijk bouw je de ‘droogmachine’ laag voor laag op: een paar lagen krant, vloeipapier, de bloemen en weer krant. In sommige persen kunnen zelfs meerdere lagen. Als je de pers vervolgens hebt aangedraaid, moet je geduld zijn werk doen. Verwissel dagelijks de papieren tussen de pers. Het resultaat zijn bijzondere platte bloemen die prachtig in een lijstje staan. Geen pers in huis? Een paar dikke, zware boeken volstaan ook.

Foto: Katja Gruyters #mooiwatbloemendoen

In deze tijd van afstand houden komen mensen dichter bij elkaar dan ooit. Stichting Vrienden van Interzorg heeft de afgelopen dagen een beroep gedaan op de mensen in haar netwerk en regelde ruim 1200 fleurige narcissen en potlelies voor cliënten en medewerkers van Interzorg.

Contactgegevens

info@lelieteelt.nl

06-233 377 30

Stuwwal 22
8317 BE Kraggenburg

Aangesloten bij

Routekaart

© 2018 All Rights Reserved | lelieteelt.nl