Lelieteelt actueel

Lelieteelt

De Koningsspelen zijn een sportief feest voor basisscholen in Nederland, het Caribisch deel van het Koninkrijk en Nederlandse scholen in het buitenland. In 2019 op 12 april. Koning Willem Alexander opent de Koningsspelen op school bij de kinderen bij een van onze leden. We hebben de school goed aangekleed met tulpen en lelies! Nu maar hopen we dat het gaan zien op TV.

bestrijdingsmiddelen waardedaling westerveld

De zorgen die burgers van de gemeente Westerveld hadden over gewasbeschermingsmiddelen voor de lelieteelt zijn na hun eigen onderzoek alleen maar toegenomen. Rob Chrispijn van burgerinitiatief Meten = Weten wordt vooral ongerust door het aantal middelen.

Lelieteelt Westerveld - Gewasbeschermingsmiddelen

Het RIVM en het Ctgb hebben uit het recentelijke blootstellingsonderzoek geconstateerd dat er geen gevaar blijkt voor de gezondheid. De teruggevonden residuen van gewasbeschermingsmiddelen zitten ruimschoots onder de grenzen die zijn vastgesteld. 

 

Het burgerinitiatief Meten = Weten uit Westerveld heeft in totaal 57 gewasbeschermingsmiddelen gevonden in de bodem en het oppervlaktewater in die gemeente. Dat blijkt uit onderzoek dat de burgers zelf hebben laten uitvoeren.

Vorige week zijn de resultaten van een onderzoek van het burgerinitiatief Meten=Weten bekendgemaakt. Hieruit bleek dat er maar liefst 57 stoffen gevonden zijn op verschillende meetlocaties. Overigens is niet bekend gemaakt, waar deze meetlocaties zijn.

Vijf bollentelers in de buurt van de Drentsche Aa gaan maatregelen nemen om de uitstoot van gewasbeschermingsmiddelen terug te dringen. Op die manier moet vervuiling van het grondwater worden voorkomen.

gewasbescherming lelieteelt zembla

Tv-programma Zembla berichtte 6 maart 2019 over het RIVM-onderzoek naar de blootstelling aan gewasbeschermingsmiddelen van mensen die binnen 250 meter van bloembollenvelden wonen.

Lelietelers zaaien, net als andere agrarische ondernemers, Tagetes als groenbemester tegen aaltjes in de bodem. Vooral op het aaltje dat op zandgronden plantenwortels aantast, Pratylenchus penetrans, is dit zeer effectief. De teelt is een alternatief voor chemische grondontsmetting. Deze groenbemester is mogelijk ook zeer interessant voor vitale bijen.

lelieteelt bestrijdingsmiddelen westerveld

Ik ben meer geschrokken van de manier waarop zo'n onderzoek gaat dan de uitkomsten ervan." Dat zeg André Hoogendijk, directeur van de Koninklijke Algemeene Vereeniging voor Bloembollencultuur (KAVB), naar aanleiding van het onderzoek naar gewasbeschermingsmiddelen in de gemeente Westerveld.

Samenvatting: De schubben van leliebollen worden in de Chinese keuken gebruikt als ingrediënt. In Nederland worden leliebollen geteeld om er bloemen uit voort te brengen. Combineer dit, dan heb je een nieuwe trend: de teelt van eetbare lelies in Nederland. De Floriade 2022 in Almere is het moment om deze nieuwe trend in de Nederlandse keuken te introduceren. Denk aan kookdemo’s en –workshops, recepten en de bijdrage van media. Na de Floriade stopt het niet, dan begint het pas met Nederlands geteelde lelieschubben die in winkels als ingrediënt worden verkocht, lelieschubben op borden in restaurants, recepten en aandacht in de vakmedia.

pesticiden westerveld gewasbeschermingsmiddelen schadelijke stoffen

De kans dat de gewasbeschermingsmiddelen die in de Westerveldse bodem en op gewassen zijn aangetroffen schadelijk zijn voor mensen, is heel erg klein. Dat zegt hoogleraar toxicologie Ivonne Rietjens.

Nieuws

Contactgegevens

info@lelieteelt.nl

06-233 377 30

Stuwwal 22
8317 BE Kraggenburg

Aangesloten bij

Routekaart

© 2018 All Rights Reserved | lelieteelt.nl